Immigratiediensten

The Netherlands

immigration to the Netherlands expats and famalies -INLS.nl
Zelfstandigen aanvraagprocedure – IND Netherlands

De zelfstandigen aanvraagprocedure is een kansrijke aanvraagprocedure voor ambitieuze zelfstandig ondernemers die hun bedrijf in Nederland willen vestigen. Een verblijfsvergunning als zelfstandig ondernemer zorgt ervoor dat de ondernemer zonder juridische problemen zijn/haar bedrijf in Nederland kan opzetten of vestigen.

De zelfstandig ondernemer moet aan een aantal voorwaarden voldoen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is de officiële instantie die beoordeelt of de zelfstandig ondernemer aan de voorwaarden voldoet. De IND stuurt de zelfstandigen aanvraag namelijk altijd door naar RVO. RVO brengt uiteindelijk een advies uit aan de IND. De IND neemt het advies van RVO altijd over.

Bent u een zelfstandig ondernemer met de Turkse nationaliteit? Kijk dan op onze Turkse zelfstandige pagina.

Bent u een zelfstandig ondernemer met de Amerikaanse of Japanse nationaliteit? Raadpleeg dan onze DAFT-pagina en onze Nederlands-Japanse handelsverdrag pagina.

Het advies van RVO is gebaseerd op het RVO puntensysteem. Hierbij neemt RVO de volgende criteria in overweging;

  • Persoonlijke ervaring van de ondernemer. RVO beoordeelt het opleidingsniveau van de zelfstandig ondernemer, de ondernemerservaring, werkervaring, inkomen uit het verleden en de ervaring van de ondernemer in Nederland;
  • Ondernemingsplan. RVO beoordeelt het marktpotentieel van de onderneming in Nederland, de organisatie van de onderneming en de financiën van de onderneming. Hierbij staat de solvabiliteit van de zelfstandig ondernemer centraal;
  • Toegevoegde waarde voor de Nederlandse economie. RVO beoordeelt de innovativiteit van het product of dienst van de zelfstandig ondernemer, de (potentiële) werkgelegenheid binnen de onderneming en de investeringen in de onderneming.

De zelfstandig ondernemer kan maximaal 300 punten behalen. Voor een positief advies van RVO dient de zelfstandig ondernemer minimaal 90 punten te behalen.

Bent u als zelfstandig ondernemer actief in de kunstbranche, dan is het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap verantwoordelijk voor het uitbrengen van een advies aan de IND. De IND neemt ook dit advies altijd over. Dit geldt bijvoorbeeld voor beroepen als muzikant, schilder, cabaretier, theaterwerk, etc.

Gezien onze ervaring binnen de zelfstandigenafdeling van de IND, neemt INLS uw zelfstandigen aanvraag graag voor u in handen.

Raadpleeg onze FAQ hieronder de voor meer informatie omtrent de de zelfstandigen aanvraag.

Frequently asked questions

Meest gestelde vragen over Zelfstandigen aanvraagprocedure

De zelfstandigen aanvraagprocedure duurt 2-6 maanden. Als u legaal in Nederland verblijft, krijgt u een sticker van de IND. Terwijl de procedure loopt, kunt u uw werkzaamheden als zelfstandig ondernemer in Nederland voortzetten.

De IND leges voor zelfstandigen aanvraag bedragen € 350,- Burgers uit Israël en San Marino zijn vrijgesteld van het betalen van de IND leges  voor een eerste aanvraag voor een MVV.

De zelfstandigen verblijfsvergunning wordt voor maximaal 2 jaar afgegeven.

Naast uw verblijfsvergunning als zelfstandige heeft u ook een TWV/ tewerkstellingsvergunning nodig om in loondienst te werken voor een werkgever.

Ja, dat is mogelijk. INLS neemt ook de aanvraag voor de echtgenoot/ echtgenote of partner en/of kinderen in handen. Bezoek hiervoor onze pagina partner van een Nederlandse verblijfsvergunninghouder en familie van een Nederlandse verblijfsvergunninghouder.

Legal disclaimer

The information contained in this site is for general guidance on matters of interest only. The application and impact of laws can vary widely based on the specific facts involved. Given the changing nature of laws, rules and regulations, and the inherent hazards of electronic communication, there may be delays, omissions or inaccuracies in information contained in this site. Accordingly, the information on this site is provided with the understanding that INLS is not liable for the above content. As such, it should not be used as a substitute for consultation with our professionals before making any decision or taking any action.

Contacteer ons

Telephone

06 57249380

Email

service@inls.nl

    * Verplicht veld

    Deze site is beschermd door reCAPTCHA en het Google Privacy Beleid en Algemene Voorwaarden zijn van toepassing.

    path99